Jan Edelmann On uuden aika

Elina Lepomäen visio antaa toivoa kokoomukselle

Vapauden voitto on visio siitä, millainen Suomi olisi parempi Suomi. Se on myös visio siitä millainen olisi parempi kokoomus. Elina Lepomäki käy läpi Suomen poliittiseen järjestelmään liittyviä rakenteellisia ongelmia, jossa hänen oma puolueensa kokoomus saa myös osansa. Hän tekee tämän kaiken, kuten hän itse sanoo, rakkaudella. 

Lepomäki piirtää kirjassaan ja kirjoituksissaan kuvaa siitä, miten meidän tulisi toimia, jotta meillä kaikilla menisi paremmin. Samalla hän kertoo millainen puolue kokoomuksen tulisi olla, ollakseen Suomen paras puolue.

Olen itse ollut mukana politiikassa sitten Alexander Stubbin ensimmäisen ehdokkuuden 2004. Politiikka ei kiinnostanut itseäni oikeastaan lainkaan ennen sitä. Tai kiinnosti juuri niin paljon, etten nähnyt mitään mieltä olla osa sitä. Stubbin tulo edusti minulle mahdollisuutta politiikan kurssin muutokseen. Olin saman tien mukana. 

Nyt uuden muutoksen mahdollisuutta edustaa Elina Lepomäen visio siitä, mihin meidän tulisi olla matkalla. Matkalle kohti uutta kokoomusta.

Lepomäen puheenjohtajaehdokkuus 2016 näytti kansalaisten keskuudessa virinneen keskustelun myötä, minkälaista politiikkaa Suomessa kaivataan. Perusteltua, rehellistä, tosiasioihin perustuvaa, järkeen käypää, avointa ja koko Suomen etua vaalivaa politiikkaa. Samalla Lepomäki osoitti, miten järjestelmää voidaan parantaa suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ja miten kokoomus voisi olla vieläkin parempi puolue.

Politiikka on mielestäni ollut aivan liian pitkään sivuosassa kokoomuksessa, jonka puolueista tunnen parhaiten. Minulle poliittisen puolueen tulisi keskittyä politiikkaan, eikä oikeastaan mihinkään muuhun. Tähän osallistaminen on silloin avainasemassa. 

Politiikka olemme me – en minä, et sinä, vaan me. Minulla ja monella muulla ihmisen järkeen uskovalla markkinaliberaalilla on visio paremmasta Suomesta, jossa kaikilla on paremmat mahdollisuudet elää iloinemme ja suruinemme, tehdä töitä ja voida paremmin kuin eilen. 

Suomessa on iso joukko Lepomäen tavoin ajattelevia ja hänen ajatuksiaan tukevia, mutta jotka ovat irtautuneet kaikista puolueista. He voisivat äänestää Lepomäkeä, mutta eivät nykymuotoista kokoomusta. On hyvin mahdollista, että kaikki tämä kanavoituu Liike Nytin taakse. Tämä on samalla kokoomukselle mahdollisuus ja uhka. Mitä kokoomuksessa seuraavaksi tapahtuu, on mielenkiintoista.

Avoin keskustelu on väylä uudistumiseen. Asioiden käsittely julkisuudessa on tätä päivää, vaikka se voi tuntua ”oman pesän likaamiselta”. Siihen modernin puoluejohdon ja -organisaation on vain mentävä mukaan ja käytävä tätä dialogia. Nehän ovat olemassa jäsenistöä varten, ei toisin päin.

Se, että ollaan eri mieltä asioista, johtuu siitä, että kummallakin osapuolella on näkemys jota puolustaa. Toisen kuuleminen ja mielipiteen huomioiminen on todella tärkeää. Omassa mielipiteessä järkkymättömästi pysyminen on passé ja toisen ignooraaminen, huomiotta jättäminen, on varmin tapa päätyä teiden eroon. 

Itse näen julkisen keskustelun perusteella, että niin Hjallis Harkimolle kuin monelle muullekin kokoomuksessa mukana olleelle olisi todella tärkeää, että kokoomus muuntuu uudenlaiseksi puolueeksi. Siinä keskustelua ei käydä pienellä porukalla ja kerrota sitten mitä mieltä ollaan, vaan yhdessä.

Pohjoisessa puhututtaa sama mikä etelässä. Johtajuus. Puhetta yhdistää se, että on aika aloittaa järjestöremontti ja uudistua. Johtamismallia on uudistettava. Keskusjohtoisuus ei vain toimi, kun elämme avointen verkostojen aikakautta.

Sinä voitkin tulla mukaan rakentamaan kokoomuksesta Lepomäen vision pohjalta uudenlaista puoluetta.

Tämä työ on alkanut.
 ”Joka päivä edelliseen päivään nähden promillen parempi suoritus tarkoittaa 44 prosentin parannusta vuodessa!” Marko Parkkinen 
 


Elina Lepomäen kirja on Suomen myydyimpien kirjojen joukossa

Elisa Kirja, Suomalainen, Akateeminen, Adlibris

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kesäkuun puoluekokouksessa päätetään uudesta periaateohjelmasta.

Missä määrin itse kukin (mm. E Lepomäki ja blogikirjoittaja itse) on osallistunut kommenteilla asian valmisteluun. Kaikille jäsenille tuli sähköpostilla luonnos aiemmin kommentoitavaksi (että se erään jääkiekkoseuran johtajan johtamistyylistä).

https://www.kokoomus.fi/aate/?utm_source=MadMimi&u...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Perusteltua, rehellistä, tosiasioihin perustuvaa, järkeen käypää, avointa ja koko Suomen etua vaalivaa politiikkaa." Näin sen pitää olla kaikissa puolueissa ja henkilöiden osalta. Työtä pitää tehdä Suomen hyväksi yleinen etu eikä oma etu edellä.

Toimituksen poiminnat