Jan Edelmann On uuden aika

Sipilän hallituksen viisi suurinta virhettä

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) toimi äärimmäisen rohkeasti astuessaan median eteen eduskunnassa 28.2.2018. Siitä alkoi poliittinen hulabaloo. Kissa oli nostettu pöydälle.

 

Lepomäki esitti valistuneen näkemyksensä siitä, miten maakunta- ja sote-uudistuksen kanssa tulisi edetä - suomalaisten etua ajatellen, ensin tiedotustilaisuudessaan, politiikkaradiossa ja blogi-kirjoituksissaan 28.2. ja 2.3.

Väitteet, että Lepomäki olisi tullut asian kanssa ulos vasta nyt, kertovat omaa kieltään siitä, miten Lepomäkeen on suhtauduttu. Uhkana. 

Kokoomuksen on enemmin aika alkaa ottaa Elina Lepomäki vakavasti. Se on hyödyksi puolueen tulevaisuudelle.

Farssimaisia piirteitä saanut käyttäytyminen poliittisen koneiston osalta kertoo myös paljon hallituksesta ja sen johdosta. Se muistuttaa niistä virheistä, joita se on jatkuvalla syötöllä tehnyt.

Sipilän hallituksen viisi suurinta virhettä ovat tähän mennessä olleet:

1) Sipilän vallan harha

Sipilän hallitus on kerta toisensa jälkeen kompastunut omaan miinaansa. Ollaan oltu olevinaan ovelia. Ensin Stubb ja sitten Orpo on laitettu kävelemään eturintamassa kilpenä. Sipilän myhäillessä taustalla ikään kuin Kokoomus olisi ainoa, joka ottaa vastaan mitä tuleman pitää, unohtui se tosiasia, että lieka vetää perässään mihin rotkoon Kokoomus sitten astuukin.

2) Oman edun - ei Suomen edun tavoittelu

Suurin virhe koko hallituskauden ajalta on ollut politikointi ja oman edun tavoittelu. On surkuhupaisaa nähdä miten Keskusta kieltää pyrkimyksensä sementoida sille vuosikymmeniksi maakuntauudistuksella temmellyskenttää oman politiikkansa tueksi. Tavoitteena pitää olla halu edistää ensin Suomen etua ja vasta sitten puolueen etua. EI päin vastoin. Orpo taas on kategorisesti jättänyt parhaat talousasiantuntijansa ulos hallituksesta.

3) Kaikkien aikojen paras hallitusohjelman oli liian iso pala kakkua

Hallitusohjelma oli erittäin hyvä suunnitelma valmistuessaan 2015. Voisi sanoa, että se on kaikkien aikojen paras hallitusohjelma. Sen sijaan hallitusohjelma on ollut sen toteutuksen osalta ala-arvoinen. 

On tehty päätöksiä, jotka on kohta kumottu. Ei ole saatu oikein mitään aikaan. Sote- ja maakuntauudistus tullee olemaan samassa korissa. Mutta ei hallitus siihen kaadu. Sillä on hyvä kokemus selvitä asiasta kuin asiasta selittämällä se parhain päin. Ehkä tavoitteita olisi pitänyt olla vähemmän ja keskittyä vain niihin.

4) Hallitus ei ole hyödyntänyt asiantuntijoiden näkemyksiä

Riippumatta asiasta, tuntuu siltä kuin asiantuntijoiden lausunnoilla ei olisi ollut mitään merkitystä hallituksen päätöksenteossa. Lobbarit ovat jyränneet. Oli sitten kyse autoverotuksen toteutustavoista, alkoholilain vapautuksesta, sote- ja maakuntauudistuksesta. Ainoa millä on ollut merkitystä, on se, kuka poliitikko tai kuka sponsoreista ehdotuksen on tehnyt. 

5) Kokoomus ei ole viheltänyt peliä poikki

Kun Sipilä esitti, että hallitus kaatuu mikäli se ei saa tahtoaan läpi maakuntien määrässä 2015, Stubb teki poliittisesti suurimman virheensä. Kokoomuksen olisi tullut siinä vaiheessa sanoa, että tällainen uhkailu ei ole tapa, jolla asioita edistetään ja että ehdotuksessa ei ole mitään järkeä. Kokoomuksella oli silloin mahdollisuus viheltää peli poikki ja niin sillä on nytkin.

Katsotaan onko Orposta korjaamaan virheen jonka Stubb teki. 

Lopuksi annan Kokoomukselle yhden neuvon. 

Ottakaa Lepomäki vakavasti. Muutenkin kuin uhkana. Hän on tällä hetkellä käyttämätön mahdollisuus.

On käsittämätöntä, että kansanedustaja, joka on erittäin älykäs ja suosittu kansalaisten keskuudessa, on tarkoituksellisesti eristetty puolueessa yksinäiseksi sudeksi. En ole varma onko se pidemmän päälle puolueellekaan hyväksi.

Jan Edelmann
Kaupunginvaltuutettu (kok), Vantaa

Uuden ajan politiikan kannattaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Petteri Orpolla alkaa olla viimeiset hetket korjata virheensä ja ohjeistaa kokoomuksen eduskuntaryhmää hylkäämään hallituksen sote -esitys. Elina Lepomäen argumentit sote -esitystä vastaan ovat kiistattomat.

Mukavaa se ei Orpolle toki ole, mutta suomalaiset osaavat arvostaa henkilöä, joka avoimesti myöntää virheensä.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Kyllä nyt on virheiden korjaamisen aika.

Käyttäjän CarlGrandell kuva
Carl Grandell

Erittäin osuvasti.

Turha peli ei ainakaan ole lisännyt politiikan uskottavuutta äänestäjien silmissä.

Näin rakennetaan populistista rekyyliä Suomeenkin..

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Toki politiikassa on tehtävä kompromisseja, mutta lehmänkaupat ovat erikseen.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Luulis nyt edes kokoomuslaisten enemmistön oivaltavan mihin suohon ovat menossa,.
Kykypuolue on ajautunut kepumiinaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hallituksessa on suljettu silmät ja korvat arvostelulta. Nyt yritetään viedä sote- ja maakuntahölmöily maaliin saakka jos kukaan ei ulkopuolelta onnistu sitä kampittamaan.

Orpo ja Sipilä tarvitsevat uskottavat vastaehdokkaat kesän puoluekokouksiin. Sellaiset, jotka ottavat vastuun tämän hölmöilyn lopettamisesta välittömästi.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Niinpä. Kun on piiloagenda viedä asioita härkäpäisesti maaliin ja Mantraa kun tarpeeksi kauan toistaa, tapahtuu outoja: A-talk: https://areena.yle.fi/1-4233712 - uskoo ken tahtoo.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Lepomäen sopii esittää parempi sote-malli, mikä sopii kehä III:n yläpuolisessa Suomessa.

Vapaavuorta ottaa ohimosta menettämänsä valta. Ei maakuntamallissa muuta ongelmaa ole.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Olet Täysin oikeassa mitä Soteen tulee. Tässä onkin oltava niin kaupunkien kuin maakuntien palvelut järjestetty järkevällä tavalla. Esitetty malli ei takaa pienissä sote-keskuksissa mitenkään samaa kuin suurissa. Siksi olisi otettava askel taaksepäin. Mitä hyvää on säilytettävä ja mitä on korjattava.

Vapaavuoren ohimoa en tunne.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Lisäisin luetteloon vielä yhden vakavan virheen - ylimielisyyden. Se on toki jo perua Kataisen hallitukselta, mutta on jatkunut täysivoimaisena. Ylimielisyys näkyy ennen muuta asiantuntijoiden halveksimisessa. Se on mennyt niin pitkälle, että koko hallinnon demokraattisuus ja rehellisyys on kyseenalaistunut.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Juuri näin. Poliittinen päätöksenteko on unohtanut asiantuntijat. Nykyisen mallin edelleen kehittäminen olisi monessa mielessä järkevämpää kuin täydellinen uusiksi laittaminen.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mitäs muuta se Vapaavuori käski teidän sanoa?

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Ihan tämä Jan kirjoitti yllä olevan yksikseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Yllättävän pätevää tekstiä hallituspuolueen edustajalta.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Monen mielestä varmasti entiseltä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ihan kaikki ei kuitenkaan ole mennyt pieleen, koska kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ja alkoholilaki olivat hyviä uudistuksia. Molemmissa SDP valitettavasti harasi vastaan.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Täysin totta. Ei kaikki sentään ole mennyt pieleen. Ne ovat hyviä uudistuksia ja askel oikeaan suuntaan. Itse kannatan vapaata Suomea. Sellaista missä kysyntä ja tarjonta löytävät toisensa. Holhoaminen on passé. Sotessa taas ollaan menty terveysjätit edellä, vaikka mitä sanotaan. Vasta kun valinnan vapaus on aitoa, hyötyy siitä kansalainen, eikä yksittäiset tahot.

Käyttäjän LilaLindroos kuva
Lila Lindroos

Keskustalaiset ajavat aina vain omaa etuaan.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Voisin väittää, että suurin osa puolueista ja poliitikoista tekevät sitä samaa. Ihminen on perso otus itseä hyödyttäville asioille.

Matti Mustonen

joutavaa kitinää. tämmöset takarivin taavit ei muuta maailmaa.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann
Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Jahans, tälläkin kokoomuslaisella maakuntavaalikampanja jo menossa. On se kumma kun niin moni kokoomuslainen arvostelee kokoomusta ja keskustaa ja silti äänestetään soten puolesta. Kahdet rattaat ja takinkäännöt.

Käyttäjän JanEdelmann kuva
Jan Edelmann

Harva uskaltaa arvostella omiaan. Sitä kutsutaan poliittiseksi itsemurhaksi. Toivon, että maakuntavaaleja ei ikinä ole tulossakaan. Vihaan ajatusta uudesta byrokratia-kerroksesta tähän hallintolinnakkeiden maahan.

Toimituksen poiminnat